Mi az az Intuitív Étkezés?
Az Intuitív Étkezés egy keretrendszer, amelyet Evelyn Tribole és Elyse Resch alkotott meg 1995-ben. Ennek az antidiéta irányzatnak a keretét 10 alappillér adja. Az alapköve az interoceptív tudatosság, a belső jelzések megfigyelése a kívülről jövő szabályok vakon követése (pl. fogyókúra, étrend, diéta) helyett. Az Intuitív Étkezés rugalmas: az ösztöneink, az érzelmeink és a gondolataink dinamikus kölcsönhatása jellemzi. Ha többet szeretnél megtudni az Intuitív Étkezésről, kattints ide!
Mit jelent az antidiéta szemléletmód?
Az antidiéta szemléletmód azt jelenti, hogy az adott egyén szokásait, viselkedését és ezek okait derítjük fel ahelyett, hogy pusztán a testsúly, külalak alapján vonnánk le messzemenő következtetéseket az egészségügyi állapotáról. Az antidiéta szemléletmód testsúlysemleges, tehát elveti a kizárólagosan a testsúlykilogrammok, a körfogat-centik és a testtömegindex (BMI) alapján történő beskatulyázást – legyen szó a társadalmi elvárások alapján pozitívnak vagy negatívnak dedikált skatulyákról. Ha többet szeretnél megtudni az antidiéta szemléletmódról, kattints ide!
Lehetséges fogyni az Intuitív Étkezéssel?
Elsőként szeretnénk leszögezni, hogy senki sem hibáztatható azért, amiért hat rá a mindent átitató diétakultúra, és fogyni szeretne. Az Intuitív Étkezésnek nem célja a fogyás vagy fogyasztás, ez a szemléletmód nem egy újabb csodadiéta vagy fogyasztószer. A fogyás egy külső folyamat (testsúlykilogrammokban, centikben, tükörképekben mérve), nem egy, a belső jelzéseinken alapuló “utazás”. Az Intuitív Étkezés nem a fogyás, hanem a fogyasztás ellen lép fel: elképzelhető, hogy az egészséget támogató szokások kialakításával mintegy “mellékhatásként” testsúlycsökkenés történik, de fontos szem előtt tartani, hogy nem ez a cél.
Alkalmazható az Intuitív Étkezés táplálékallergia- vagy intolerancia fennállása esetén?
Természetesen igen. A szemlélet célja az interoceptív tudatosságon alapuló döntéshozás, melynek alapja megvizsgálni azt is, hogy a különböző tápanyagok, ételkészítési módok milyen hatással vannak a testre fizikailag és pszichésen egyénileg. Amennyiben valakinél korábbi vizsgálatok (pl. vérvizsgálatok) jeleztek például immunglobulin-emelkedést, fontos a tüneti napló vezetése, mellyel alátámasztható az esetleges allergia vagy intolerancia megléte. Ebben nagy segítséget nyújt az Intuitív Étkezés.
Mitől non-diet egy dietetikus?
Egy non-diet vagy antidiéta szemléletű dietetikus megtanít téged arra, hogy hogyan legyél a saját tested szakértője. Nem ír elő étrendet, grammra kiszámolt menüsort vagy ad tiltólistát démonizált ételekről. Helyette konzultációról konzultációra megismer téged, az evéshez fűződő kapcsolatodat, és végigkísér az Intuitív Evéshez vezető utadon. Nem leadott kilókban vagy lefaragott centikben méri a sikert, hanem tiszteli és becsüli a belső munkát, amely egy ilyen folyamat hátterében zajlik.
Evészavar (pl. anorexia nervosa, bulimia nervosa, falászavar) esetén is alkalmazható az Intuitív Étkezés?
Tudományos vizsgálatok támasztják alá, hogy az evészavarral küzdők is megtanulhatnak intuitívan enni, tehát ez mindenképp cél a gyógyulásban. Az evészavarból való gyógyulást dietetikailag mindenképp non-diet eszközökkel célszerű végigkísérni, melynek célja, hogy az evészavarral küzdő újra intuitívan tudjon enni – tehát mentálisan is folyamatosan gyógyuljon a tápláltsági állapot fejlődése mellett. A legtöbb evészavarral küzdő elvesztette a kapcsolatot az éhség és a teltség belső jelzéseivel, így segítségükre válik, ha egy szakember kalauzolja őket végig a belső jelzéseikhez (vissza)vezető úton. A gyógyulás folyamatában kiemelten fontos a team-munka, a különböző területeken dolgozó szakemberek együttműködése.
Hogyan történik a bejelentkezés a konzultációra?
A Kapcsolat vagy a Csapatunk menüpontban tudsz bejelentkezni konzultációra. A Csapatunk menüpontban ki tudod választani, hogy mely kollégánkkal szeretnél együtt dolgozni, de ha leírod, hogy miben lehetünk a segítségedre, mi is szívesen kiválasztjuk a számodra legmegfelelőbb specifikummal rendelkező kollégát.