Bemutatkozás

Fotó: Szász Zita Laura
Dietetikai tanulmányaimat még személyi edzőként kezdtem meg. Később sportspecifikus dietetikai szakemberként is végeztem, mely során táncművész növendékekkel, sportoló és nem-sportoló felnőttekkel, gyermekekkel egyaránt dolgoztam – ekkor mélyültem el a rendellenes étkezési szokások és az evészavarok (team-munkán alapuló) kezelési lehetőségeiben, később pedig mesterképzést kezdtem meg ezek hatására mentálhigiénés közösségépítő szakon.
Az evészavarok ellátása erősítette bennem a más megközelítésű egészségfejlesztési irányzatra nyitást, így kezdtem elsajátítani az úgynevezett antidiéta (másképp: non-diet) szemléletű praktizálást, mely a valós pszichés és fizikai egészséget, jóllétet helyezi a soványság-idealizálással szembe.
Kimondottan az Intuitív Étkezéssel 2020 tavasza óta foglalkozom, elvégeztem az Evelyn Tribole és Elyse Resch nevével fémjelzett Certified Intuitive Eating Counselor® képzést, valamint szakmai konzultánsként részt vettem az Intuitív Étkezés – A forradalmi antidiéta szemlélet c. amerikai könyv magyar nyelvű fordításában, amely az Ursus Libris gondozásában jelent meg 2022 őszén. Büszkeséggel tölt el, hogy 2023 óta antidiéta szemléletű szakmai csapatom kiváló kollégái segítik az egyéni konzultációk ellátását.
Ghánai-magyarként különösen fontosnak tartom a bárminemű stigmától mentes ellátást, ennek megfelelően testpozitív segítőként tevékenykedem.
Mentálhigiénés közösség- és kapcsolatépítő szakos mesterképzésem kaput nyitott az egészségtudományokból a társadalomtudományok felé, Tudományos Diákköri (TDK) dolgozatommal jogosultságot kaptam a 2025-ös OTDK Konferencián való részvételre.
Antidiéta szemléletű dietetikusként tanfolyamok és előadások, konzultációk tartása mellett a Bethesda Gyermekkórházban evészavarral küzdő gyermekek, a ráckeresztúri MRE KIMM „Tini Rehab” Református drogmisszióban pedig különböző függőségekkel élők felnőttek számára vezetek önkéntes csoportfoglalkozásokat.
A sport és az előadóművészet területein szerzett tapasztalataimat folyamatosan ötvözöm az egészségfejlesztői tevékenységembe: a mai napig aktívan sportolok – a 2024-es svédországi Masters Atlétikai Világbajnokságon debütáltam szenior atlétaként -, vokalistaként pedig könnyűzenei koncertek közreműködője vagyok.
Minden tevékenységem mellett a családomra vagyok a legbüszkébb.
Végzettségek
- Folyamatban: Mentálhigiénés közösség- és kapcsolatépítő MA mesterképzés – Apor Vilmos Katolikus Főiskola
- 2022 Intuitive Eating Counselor® – Evelyn Tribole & Elyse Resch, New Harbinger Publications
- 2021 Sportspecifikus dietetikai szakember – Testnevelési Egyetem
- 2020 Diploma in Sport & Exercise Nutrition – Shaw Academy
- 2017 Kismamatorna oktató – Fitness Akadémia
- 2015 Dietetikus, summa cum laude BSc oklevél – Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar
- 2014 Gyógymasszőr – Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar, Szakképzési Csoport
- 2013 Preventív gerinctréner, stretching oktató – IWI
- 2011 Funkcionális tréner – IWI
- 2010 Polar OwnZone® Personal Trainer – Oxygen Wellness Újpest
- 2010 Személyi edző – Fitness Akadémia
- 2010 Aerobik edző – Közgazdasági Politechnikum
- 2010 Testépítés-fitness edző – Közgazdasági Politechnikum
- 2009 Fitness-wellness asszisztens – Közgazdasági Politechnikum
Egyéb eredmények
- Szenior Atlétikai Országos Bajnokság, súlylökés – W35 Országos bajnok, 100 m síkfutás – III. hely, 200 m síkfutás II. hely (Budapest, 2024.)
- Masters Atlétikai Világbajnokság (WMAC) 100 méter síkfutás, 4×100 méter váltó tag (Götebörg, Svédország 2024.)
- Kazinczy Szép magyar beszéd verseny – arany emlékérme (2024.)
- Kazinczy Szép magyar beszéd verseny – arany emlékérme (2008.)
- Kazinczy Szép magyar beszéd verseny – arany jelvény (2004.)
- Magyar Bajnok gumiasztal sportágban (2006., 2007., 2008.)
Egészségfejlesztői szakmai pályafutás
- edukátor, szabadúszó dietetikus és mentálhigiénés közösségépítő-jelölt
- egészségfejlesztő előadó – Egy Csepp Figyelem Alapítvány
- dietetikus „arc” – Street Kitchen
- önkéntes csoportos foglalkozásvezető – MRE Bethesda Gyermekkórház
- önkéntes csoportos foglalkozásvezető – MRE KIMM „TiniRehab” Református Drogmisszió, Ráckeresztúr
- mentálhigiénés gyakorlat – Accra Psychiatric Hospital – Serenity Place, Ghána
- animátor, csapatépítő foglalkozásvezető – szabadúszó
- tanácsadó dietetikus – Magyar Táncművészeti Egyetem
- táplálkozástan oktató – Fitness Akadémia
- dietetikus, kismama és babama torna oktató – Springday Health Club
- óraadó Egészségtudományi alapismeretek tárgy – Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar
- dietetikus – Kelen kórház
- dietetikus – WorCare, Doktor24 egészségközpontok
- tanácsadó dietetikus – Budapest XV. kerületi Önkormányzat Egészségügyi Intézménye
- Erasmus+ ösztöndíjprogram – Medipol Üniversitesi & Medipol Mega University Hospital, Isztambul (Törökország)
- Erasmus BIP ösztöndíjprogram – Akademia Nauk Społecznych i Medycznych w Lublinie, Lublin (Lengyelország)
- Köztársasági ösztöndíjas hallgató – Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar
- személyi edző – Lite Wellness Budapest
- személyi edző, aerobik edző – Ramada Resort Budapest
- személyi edző, aerobik instruktor – Oxygen Wellness Újpest
Előadóművészeti szakmai pályafutás
- vokalista – Silhouette & Vinx
- „Prissy” kisszólista – Elfújta a szél c. musical, Budapesti Operettszínház
- énekes – Sheyla Bonnick’s Songs of Boney M.
- énekes – TűzTánc Világzenei Show
- énekes – Kingston Cruisers reggae együttes
Az antidiéta szemlélet
Az első hallásra kissé szokatlan megközelítés definíciója mindenképp magyarázatra szorul.
A nyugati társadalmak egészséggel kapcsolatos, toxikus hiedelem-rendszerét összefoglalóan diétakultúrának hívjuk, amely önmagában az idealizált testalakot, a vékonyságot, az izmosságot egyenlővé teszi az egészséggel, valamint az erkölcsi jelentőséggel. A fogyókúrák alkalmazását és az alakformálást magasabb társadalmi státusszal ruházza fel. Elítél egyes ételeket, míg más nyersanyagokat ezek fölé helyezi, és elnyomja azon embereket, akik az így definiált “egészséges” kategóriába nem illeszkednek bele.
Az antidiéta kifejezés tehát az anti-diet culture (diétakultúra-ellenes) fogalomból származik.
Az antidiéta szemlélet az egyén valós viselkedésének, szokásainak, valamint a körülményeinek vizsgálata és megismerése a fizikai és pszichés egészségi állapot javítása céljából – szemben a testsúlyra irányuló kezelés kizárólagos alkalmazásával.
A testtömeg alapú stigma vagy előítélet a hétköznapok rendszeres jelensége, sajnos még az egészségügyi ellátásban is gyakran észlelhető. Ha a páciens a testtömege miatt megítélve, stigmatizálva érzi magát a kezelője révén, érezhetően csökkenni fog az egészségügyi ellátójába vetett bizalma, rontja a kezelés hatékonyságát, sőt a jövőbeni szűrővizsgálatokat, egészségügyi kezeléseket is ritkábban fogja igénybe venni.
A testtömeg alapú stigma egészségre gyakorolt számos negatív hatását tudományos kutatás támasztja alá.
Az antidiéta szemlélet kifejezetten testsúlysemleges megközelítési mód.
Így, ez a diétakultúrával szembeni irányzat véletlenül sem egészség, sem egészégügyi állapot indokolta étrend elleni törekvés. Sőt. Kifejezetten a cselekvésen, az akaratlagosan befolyásolható tényezőkre fókuszálva célja az egészségfejlesztés – mely eredményének korán sem a kilók lesznek a visszajelzői.
Egyszerűen: a testsúly nem az egészség mérőszáma.
Az Intuitív Étkezés
Az Intuitív Étkezés (vagy másképp: Intuitív Evés) az antidiéta szemlélet egy irányzata, amely az úgynevezett interoceptív tudatosságra épül. A diétakultúra vagy diétamentalitás jelenségét elutasítja, vagyis a testtudatosságra épülő viselkedést és szokásokat támogatja.
A tíz alappilléren alapuló keretrendszert Evelyn Tribole és Elyse Resch amerikai dietetikusok alkották meg. Erről szóló, Intuitive Eating – A Revolutinary Anti-Diet Approach c. könyvük első kiadása 1995-ben jelent meg. A negyedik, bővített kiadás magyar nyelvű fordítása (Intuitív Étkezés – A forradalmi antidiéta szemlélet) az Ursus Libris gondozásában jelent meg 2022-ben, melynek fordításában szakmai konzultánsként Evelyn is részt vett.
A szemlélet célja az étellel, a testképpel és a mozgással való megromlott kapcsolatot fejleszteni. Ennek pedig feltétele a test felől érkező – így az érzelmi – ingerek tudatosítása, másnéven az interoceptív tudatosság fejlesztése.
Az evészavarok – pszichoszomatikus betegség lévén – kezelésében elsősorban pszichológiai vagy pszichiátriai, egyéb terápiai ellátás indokolt, melyek kiegészítő terápiája az antidiéta (vagy non-diet) szemléletű dietetikai segítség. Szigorúan kerülendő akár anorexia nervosa, akár bulimia nervosa vagy falászavar esetében az előre megírt étrend vagy a kalóriák számoltatása! Ezen állapotok esetében a non-diet szemléletű közös munka során természetesen nem az egyén éhség-jóllakottság érzetére helyezzük a fókuszt, hiszen azok neuroendokrinológiai változások révén nem megbízhatók az aktív evészavar során. Sokkal inkább az interoceptív tudatosság fejlesztése, a biztonságos és szorongásában enyhített evési körülmények megismerésére, valamint az evési magatartás és az érzelemszabályozás közötti kapocs megismertetése a cél. Ezáltal érezhetően javul az evészavarral küzdő evéssel való kapcsolata, valamint együttműködése a főbb mentális terápiák során is, így növelve a gyógyítás hatásfokát.
Evészavarok megértéséhez letölthető segédanyag itt elérhető, további kérdés esetén kérjük vedd fel velünk a kapcsolatot!
Tudományos vizsgálatok angol nyelven az Intuitív Étkezésről itt.
Felhasznált irodalmak:
Evelyn Tribole & Elyse Resch – Intuitive Eating (St. Martin Essentials, 2020. magyar változat: Ursus Libris, 2020.)
Christy Harrison – Anti-Diet (Yellow Kite Books, 2019.)
Czeglédi Edit – Az elhízással kapcsolatos attitűdök az egészségügyi ellátórendszerben, Összefoglaló közlemény, LAM 2020;30(10):433–439.
World Health Organization. Regional Office for Europe. (2017). Weight bias and obesity stigma: considerations for the WHO European Region. World Health Organization. Regional Office for Europe. https://apps.who.int/iris/handle/10665/353613